Min 1 åring vill inte sova - Vad kan man göra?
En del barn sover för lite under dagen, en del för mycket, och en del sover bara vid fel tid. Men det som är mest påfrestande, är att få sitt barn att ta tupplurar eller att få sitt barn att somna.
Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig. När vi sover bearbetar hjärnan nya upplevelser, lagrar kunskap och lagrar minnen. Sömnen är även viktig för immunförsvaret.
Barn och unga som har sovit för lite under en period kan bland annat få följande besvär:
- Barnet kan få svårt att reglera sina känslor.
- Barnet kan bli ledsen, irriterad och rastlös.
- Barnet kan bli mer impulsiv och utagerande.
- Barnet kan få sämre minne och koncentrationsförmåga.
- Barnet kan få svårare att lära sig nya saker.
Sömnens olika perioder
När vi sover avlöser fyra faser varandra i så kallade sömncykler. Faserna upprepas flera gånger varje natt.
Fas 1: Dåsighet. Barnet somnar, vilket brukar ta från någon minut upp till 20 minuter. Nu är sömnen som ytligast och barnet är lättväckt.
Fas 2: Lätt sömn. Hjärnan blir mindre aktiv och musklerna slappnar av. Hjärtat slår långsammare och kroppstemperaturen sjunker lite.
Fas 3: Djup sömn. Kan komma redan efter några minuter och gör barnet svårväckt. Den djupa sömnen är särskilt viktig för kroppens produktion av tillväxthormon och immunförsvarets återhämtning.
Fas 4: Drömsömn. Även kallad REM-sömn. REM är en förkortning av rapid eye movement, som betyder snabba ögonrörelser.
Tips på hur du får ditt barn att somna:
- Undvik skärmar innan läggdags, försök att begränsa ditt barns tid framför tv:n, datorn eller surfplattan i minst en timme före läggdags, särskilt om barnet brukar ha svårt att somna. Ljuset från bildskärmar gör att vi inte känner av kroppens naturliga trötthet lika lätt.
- Rutiner är viktiga, tydliga rutiner hjälper oss att veta när det är dags att sova. Nyfödda barn har en oregelbunden dygnsrytm som främst styrs av hunger och mättnad. Med tiden kan du och barnet sakta börja bygga upp rutiner tillsammans. Man brukar kunna märka skillnad redan när barnet är två till tre månader gammalt, men det är olika från barn till barn.
Ett exempel på en rutin kan se ut så här:
- Sätt på barnet en torr blöja och pyjamas.
- Ge barnet försiktig massage.
- Ge barnet något kvällsmål.
- Sjung en sång.
- Läs en saga. Du kan gärna läsa samma saga varje kväll.
- Ge barnet en snuttefilt
Många barn blir också lugna och trötta efter ett bad. Det viktiga är att barnet får en chans att slappna av och att rutinerna signalerar att det är dags att sova.
Sovrummet ska gärna vara så svalt, tyst och mörkt som möjligt. Använd en nattlampa eller lämna sovrumsdörren lite öppen om du märker att barnet inte vill ha helt mörkt. Även positivt att ta fram en snuttefilt som ger barnet trygghet och tröst när barnet börjar bli sömnigt.
0 Kommentarer