Min bebis vill inte äta: vad det kan bero på & vad du kan göra själv
Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning utgör basnäring för din bebis under hens första levnadsår. Den är också fullt tillräcklig som enda näringskälla under bebisens första 6 månader. Förutsatt att du också ger din bebis ett tillskott av D-vitamin.
Redan från 4 månaders ålder kan du ändå låta din bebis få smakprover av vanlig mat. Men observera att det då inte rör sig om mycket, utan mycket små mängder per gång.
Men från 6 månaders ålder räcker inte längre bröstmjölken eller ersättningen som enda näringskälla. Nu är det dags att börja ge din bebis smakportioner av vanlig mat. Lämpligt är då kokt mat i någon form. Men undvik salt!
Smakportionerna är ett komplement till bröstmjölken eller dess ersättning. Om ditt barn av någon anledning nu inte längre ammar eller slutar använder modersmjölksersättning behöver du istället ge hen flytande tillskottsnäring. Enbart smakportioner räcker inte för ett litet barn.
Låt måltiden bli något njutningsfullt för bebisen
Ditt barn behöver träna på att äta själv. Men att ge ditt barn mat är egentligen inte svårt även om man ibland kanske måste kämpa en del mot barnets vilja. Men kom ihåg att ingen tycker om att äta själv, inte din bebis heller. Inspirera istället ditt barn genom att själv äta samtidigt. Mata ditt barn och låt hen mata dig om hen vill. Glöm bara inte att göra uppskattande ljud när du får mat av ditt barn. Var inte heller rädd för att låta det bli lite kladdigt och kletigt.
Prova också gärna att ge ditt barn olika typer av mat. På det viset ger du hen möjlighet att få bekanta sig med många olika smaker och konsistenser. Men glöm inte bort att det kan ta tid för ditt barn att lära sig att uppskatta en ny smak. Räkna med att du kan behöva försöka ett tiotal gånger innan din bebis har lärt sig att känna igen och tycka om en ny smak.
Ha tålamod! Även om ditt barn inte verkar få i sig mycket alls av maten så ta det lugnt. Att äta ska vara någonting njutningsfullt och trevligt. Fortsätt bara att erbjuda ditt barn olika rätter.
Var inte heller rädd för att låta barnet äta själv, med händerna eller med sked, även om det betyder att det mesta av maten hamnar på golvet.
Matvanor hos din bebis
Kom ihåg att alla barn är olika. Det gäller också deras matvanor. Precis som du och jag tycker de om olika saker och äter olika mycket från dag till dag. De flesta av oss äter ogärna om vi inte är hungriga. Detsamma gäller ditt barn. Så försök att inte göra matstunden till en kamp, det stressar både dig och ditt barn. Det är dessutom så att din egen stress smittar av sig på din bebis, även om du försöker undertrycka den.
Försök alltså att inte jaga upp dig när ditt barn matvägrar eftersom det bara gör situationen värre.
Ingen känner ditt barn som du
Tips och idéer i all ära, men kom ihåg att det är du som känner din bebis bäst. Om matsituationen inte blir bättre eller om du misstänker matallergi bör du kontakta BVC för att få råd. Detsamma gäller naturligtvis om du tycker att ditt barn ser ut att inte må bra eller verkar ovanligt slött.
Börja aldrig själv experimentera genom att utesluta vissa livsmedel. Utslag eller andra reaktioner som verkar härröra från födoämnen kan också ha orsakats av något annat. Det kan därför behöva utredas av läkare. BVC kan också kontroller att din bebis fortsätter att växa som hen ska.
Se våra produkter för barn - barnserviser, muggar, skålar och tallrikar för barn.
0 Kommentarer